De Geboortezorg: een Nieuw Begin

De afgelopen weken hebben veel mensen zich uitgesproken voor een herbezinning op de voorgenomen hervormingen van de geboortezorg. Duizenden mensen tekenden de petitie; vrouwenorganisaties zoals het Clara Wichmann Fonds, de Nederlandse Vrouwenraad, professionals uit de geboortezorg en duizenden vrouwen spraken hun grote zorgen uit ten aanzien van het behoud van keuzevrijheid en lichamelijke integriteit van vrouwen.

Lees verder!

De nieuwe, volledig herziene editie van ‘Veilig Bevallen’ is uitgekomen!

Lang verwacht…..en nu eindelijk! In mijn webshop begint op 21 maart, aan het begin van de lente, de EXCLUSIEVE VOORVERKOOP van de nieuwe, volledig herziene uitgave van ‘Veilig Bevallen’. Gedurende deze voorverkoop is het boek te koop voor €27.95 incl. verzendkosten en door mij zélf gesigneerd, met eventuele opdracht aan degene die gaat bevallen. Reeds nu te bestellen…

Lees verder!

Parttime werken goed voor vrouwen met jonge kinderen

door Beatrijs Smulders, verloskundige & auteur Uit onderzoeksgegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kwam naar voren dat in Nederland drie miljoen vrouwen parttime werken. Dat is meer dan in welk ander Westers land dan ook. OESO is bevreesd dat deze groep vrouwen onder de armoedegrens terecht komt, bijvoorbeeld bij een scheiding of wanneer…

Lees verder!

Thuis bevallen is wel een groot goed. Reactie op artikel Volkskrant 9 mei.jl door Rachel Verwey

Merkwaardig: terwijl nog steeds heel veel vrouwen thuis willen bevallen, dreigt de thuisbevalling te verdwijnen. Wat is er nodig om de thuisbevalling te redden? Dat betoogt Rachel Verweij.

De discussie over de thuisbevalling barst weer los, en vooral de tegenstanders krijgen een stem in de Volkskrant. Dat er in een hoog ontwikkeld land als Nederland nog steeds zoiets achterlijks bestaat als thuisbevalling zou het werk zijn van de ‘thuisbevallingsmaffia’, de verloskundigen die vooral hun eigen portemonnee willen spekken. 

Lees verder!

Reactie in Telegraaf 18 mei j.l. over Onnodige angst voor thuisbevalling

Deskundigen binden de strijd aan met het doemdenken

AMSTERDAM, vrijdag ,,Een brief om rust te brengen Zo noemt hoogleraar verloskunde Joris van der Post van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam het opvallende pleidooi aan duizenden zwangere vrouwen om toch vooral níet af te zien van thuis hun kind krijgen. ,,Thuis bevallen blijft een reële mogelijkheid , luidt de kernboodschap. Gisteren werd de open brief namens een groep gynaecologen en verloskundigen digitaal rondgestuurd.

Lees verder!

Reactie op artikel Volkskrant (B. van Erp) over thuisbevallen en verloskundigen

-11 mei 2011 Het einde van het thuisbeval-tijdperk?

Het artikel Woelig Baren in de Volkskrant beschrijft naar aanleiding van een nare ervaring van de journaliste in 2006 een trend in verloskundig Nederland, namelijk de afname van het percentage thuisbevallingen.  Zij legt vervolgens een relatie tussen thuisbevalling en perinatale sterfte. Wij herkennen ons niet in het beeld dat wordt geschetst. Het vertrouwen van vrouwen in de verloskundige zorg krijgt wederom een schok. Sinds  2001 is de perinatale sterfte in een rechte lijn aan het dalen. Deze trend is ingezet vóórdat het percentage thuisbevallingen is gaan dalen. Van 2000 tot 2005 was het percentage thuisbevallingen min of meer constant 23 %, in 2008 was dit 20,9%. De hoofdoorzaken van de perinatale sterfte liggen bij de prematuriteit (vroeggeboorte) en bij aangeboren afwijkingen van het kind. Bevallingen met deze problemen vinden in Nederland in het ziekenhuis plaats

Lees verder!

Reacties op mijn boeken

Ik heb de afzender vanwege privacy-redenen anoniem gemaakt, maar het was zo’n leuke reactie dat ik ‘m toch heb gepubliceerd.

Beste Beatrijs,

Via deze weg wil ik je bedanken voor de prachtige boeken die je geschreven hebt. Tijdens mijn zwangerschap heb ik het boek ‘Veilig bevallen’ van jou gelezen. Ik zag erg tegen de bevalling op, want zag mezelf altijd als kleinzerig en een controlfreak. Je boek heeft me geinspireerd en gemotiveerd om te kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke manier van bevallen: thuis. En wat heeft je boek me geholpen zeg, al je woorden heb ik in me opgezogen en ze gaven me een basis van vertrouwen in mijzelf en mijn eigen lichaam. Uiteindelijk is mijn dochtertje tijdens een prachtige vlotte bevalling thuis geboren! Ik weet zeker dat dit ook te danken is aan jouw boek. 

Lees verder!

Reactie Beatrijs Smulders op artikel in De Volkskrant van 9 mei over Nederlandse verloskunde

Waarom moet een achtenswaardige beroepsgroep als dat van verloskundige in de media keer op keer keihard en meedogenloos worden afgeslacht? Waarom wordt de thuisbevalling steeds weer onterecht in diskrediet gebracht? Geen enkel weldenkend mens kan toch tegen keuzevrijheid zijn als het gaat om zulk een autonoom recht als de keuze waar te bevallen? Waar komt deze intolerante en militante houding vandaan, terwijl de oorzaak van de verhoogde babysterfte in Nederland vooralsnog niet gelieerd kan worden aan de plaats van de bevalling. De recente resultaten over de thuisbevalling in vergelijking met de ziekenhuisbevalling zijn wetenschappelijk bewezen onverminderd goed tot uitmuntend. Wat is er aan de hand? Uit welke hoek komt deze onterechte aanval op de thuisbevalling? Vanwaar deze moderne heksenjacht op verloskundigen?  Vermomd als een journalistieke reportage schrijft B. van Erp van 9 mei j.l. eigenlijk een op persoonlijke, dus subjectieve ervaringen gebaseerde aanval op de Nederlandse verloskundigen.

Lees verder!

Bevallen in Geboortehuis Amsterdam

Baren in het Geboortehuis Amsterdam is luxe, veilig en huiselijk.

Vorig jaar is een lang gekoesterde droom van de verloskundigen van het Geboortecentrum Amsterdam in vervulling gegaan. Verloskundige Beatrijs Smulders: ”Het Geboortehuis in het geboortestraatje in Amsterdam, dat is Feng Shui voor de verloskundige en haar barende cliënt” Een prachtig groene en warme omgeving, waarin alles is gericht op het optimaal stimuleren van de kracht van de barende vrouw.  

Waarom kiezen uitgerekend collega Mary-Elliz Sheridan en Beatrijs Smulders, vaandeldragers van de thuisbevalling, voor een locatie buitenshuis om bevallingen te begeleiden? Smulders, verloskundige en oprichter van het Geboortecentrum Amsterdam: “Doelgroep is de vrouw die niet in het ziekenhuis wil bevallen maar te angstig is om thuis te baren. Het geboortehuis is het alternatief. Vrouwen bevallen in een luxe, huiselijke sfeer, als het ware bij de verloskundige thuis. We halen de vrouw en de verloskundige allebei het ziekenhuis uit en roepen de medicalisering van de bevalling een halt toe. Vrouwen die bij ons hun eerste kind krijgen, durven na deze ervaring hun tweede wel thuis te baren.”

Vier geboortesuites telt het geboortehuis, elk voorzien van een groot bed, een bad en open haard. Alles is mogelijk en voor handen: onderwater bevallen, baarkruk, skippybal, touw om vast te klampen en veilige pijnbestrijding in de vorm van een consult acupunctuur en lachgas.

Lees verder!