Deskundigen binden de strijd aan met het doemdenken
AMSTERDAM, vrijdag ,,Een brief om rust te brengen Zo noemt hoogleraar verloskunde Joris van der Post van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam het opvallende pleidooi aan duizenden zwangere vrouwen om toch vooral níet af te zien van thuis hun kind krijgen. ,,Thuis bevallen blijft een reële mogelijkheid , luidt de kernboodschap. Gisteren werd de open brief namens een groep gynaecologen en verloskundigen digitaal rondgestuurd.
Die vraag, en vervolgens de vertwijfeling, brengt onrust in een situatie die bepaald niet in het belang is van moeder en kind , weet Ank de Jonge, verloskundige in Amsterdam.
Veel vrouwen willen graag hun baby s ter wereld brengen in de huiselijke kring, zegt AMC- vrouwenarts dr. Van der Post. ,,Dat is zéker verantwoord. Maar zij zijn in verwarring gebracht door aanhoudende mediaberichten dat het thuis bevallen onaanvaardbare risico s voor moeder en kind met zich mee zou brengen. Dat is écht onjuist en meer op emoties dan op feiten gebaseerd. Belangrijk vinden wij dat de unieke keuze van ziekenhuis of thuis intact blijft.
Vrouwen die wij als typische thuisbevallers inschatten, zien wij onder invloed van alle commotie plotseling wat angstig worden , beschrijft verloskundige Ank de Jonge de oplopende spanning die zij in haar praktijk zegt te voelen. ,,Die discussie raakt vrouwen diep in het hart. Een vrouw die ingepland stond voor het ziekenhuis, beviel onlangs door het plotseling heel snel op gang komen van de weeën tóch thuis. Tegen mij zei ze later: Stiekem had ik ook gehoopt thuis te kunnen bevallen, maar ik durfde daar niet meer voor te kiezen.
Zéker , bevestigt Joris van der Post, en dat beamen ook anderen uit de groep van verloskundigen en gynaecologen, er gaat natuurlijk weleens iets mis in de thuissituatie, dat is altijd verdrietig en frustrerend, maar dat kan óók in het ziekenhuis gebeuren!
Amir Youssef kwam op 20 februari van dit jaar gezond ter wereld. Als eerste kind van Fatima El-Amrani. Thuis in Amsterdam haar baby krijgen was een bewuste keuze, zegt zij. Mits het lichamelijk met mij en de baby goed zou gaan. Ik heb het als heel prettig ervaren: in een veilige omgeving, in je eigen bed, mijn moeder en mijn zus waren erbij. Ook papa. De baby was ook meteen thuís
Tot de ondertekenaars van de open brief behoren naast hoogleraren gynaecologie/verloskunde van AMC en VUmc, de Academie voor Verloskunde Amsterdam- Groningen, en de Verloskundige kringen Amsterdam, Amstelland en Meerlanden. In hun verklaring stellen zij dat het vertrouwen in de Nederlandse verloskundige zorg ten onrechte is beschadigd door suggesties als zou het thuis bevallen, vanwege de ondermaatse kwaliteit , als keuzemogelijkheid moeten worden geschrapt.
Sinds enige jaren is de thuisgeboorte in een ongunstig daglicht komen te staan , zegt verloskundige en VU-onderzoekster Ank de Jonge. Dat gebeurde nadat Nederland er in een Europese vergelijking over de babysterfte ineens slechter vanaf kwam. Jarenlang had ons land een toppositie wat betreft de lage zuigelingen- en perinatale sterfte (het overlijden van de foetus vanaf 22 weken zwangerschap tot circa een week na de geboorte). In vergelijking met andere Europese landen bleek, sinds 2004, de perinatale sterfte in Nederland relatief hoog. Ank de Jonge: Toen naar een oorzaak werd gezocht, kwam de focus onmiddellijk op het thuis bevallen te liggen. De babysterftecijfers lijken hier wat hoger en er zijn veel thuisbevallingen.
Kiezen En dan ontstaat de simpele wiskunde van 1+1=2. Terwijl de meeste baby s overlijden vóór 37 weken zwangerschap, wanneer vrouwen helemaal nog niet kunnen kiezen voor een thuisbevalling.
Is het pleidooi voor het behoud van thuisbevallingen niet een beetje ingegeven door behoud van werkgelegenheid? Kinderen zullen er altijd blijven komen. Thuis en in het ziekenhuis. Ook in geboortecentra en ziekenhuizen doen verloskundigen al veel bevallingen. Wij beschermen slechts de keuzevrijheid voor vrouwen en blijven werken aan kwaliteitsverbetering.
De Amerikaanse advocaat Hermine Hayes-Klein woonde drie jaar in Rotterdam en beviel daar thuis van Apollo (2007) en Jasper (2010). Een verademing , zegt ze, vergeleken met de gemedicaliseerde bevallingen in de VS, waar – in sommige staten verloskundigen zelfs in overtreding zijn wanneer ze thuis een bevalling leiden. Nederlandse vrouwen beseffen niet altijd hoe bevallingen in andere landen plaatsvinden, waar het ziekenhuis de enige keuze is en waar je gewoon moet doen wat je wordt gezegd.
Bevallen in de geborgenheid van het eigen huis, voor veel vrouwen een droombeeld, dat ruw werd verstoord door verhalen over de gevaren. Niet nodig, die angst , zeggen deskundigen nu.