Beatrijs ontvangt uit handen van loco-burgemeester Eric van der Burg de prestigieuze Andreas-penning van de stad Amsterdam

Beatrijs Smulders is in Nederland een bekende verloskundige en oprichter van het Geboortecentrum Amsterdam. De afgelopen vier decennia heeft zij een prominente rol gespeeld in de verloskundige zorg in Nederland. Zij ontwikkelde zich bovendien tot een nationaal en internationaal bekend spreker en promotor van de Nederlandse verloskundige cultuur, waarin de thuisbevalling een aanzienlijke rol speelt.

Daarnaast is Beatrijs in hart en nieren een echte Amsterdammer. Als ervaren verloskundige is zij meer dan drie decennia lang voor dag en dauw haar bed uitgekomen om maar liefst twee generaties Amsterdammers te verlossen en in het leven te verwelkomen. In 2012 ontving zij van de gemeente Amsterdam de prestigieuze Andreaspenning voor haar grote verdiensten voor de stad. Als initiator van nieuwe ontwikkelingen is zij altijd haar tijd vooruit.

Beatrijs is oprichter van het Geboortecentrum Amsterdam, een groot centrum met allerlei faciliteiten voor zwangeren en jonge moeders. Het Geboortecentrum bevat een verloskundige praktijk, een kraamcentrum, een cursuscentrum en een consultatiebureau. Het centrum Amsterdam is gesitueerd in De Genestetstraat in oud-West, die mede op haar initiatief de afgelopen 25 jaar langzaam wonderschoon werd opgeknapt en inmiddels autovrij is gemaakt. Samen met buurtgenoten en Stadsdeel West is dit straatje omgetoverd tot een parkje, een gerenoveerde tuinstraat, in de volksmond ook wel ‘De Geboortestraat’ genoemd.

 

De Geboortestraat in Amsterdam oud-West, vlakbij het Leidseplein

Webshop

Bekend auteur

Beatrijs heeft als bekend auteur inmiddels een aantal ever sellers op haar naam staan, die natuurlijk in haar eigen webshop te koop zijn. De handboeken Veilig ZwangerVeilig Bevallen en Veilig door de Kraamtijd (de zogeheten Veilig-serie) zijn inmiddels klassiekers en bijbels voor zwangere vrouwen. Ook schreef zij het informatieve boek De Meest Gestelde Vragen over Zwangerschap en Bevalling en niet te vergeten twee leuke must haves: de Veilig Zwanger Agenda en de Agenda voor het Eerste Jaar na de Bevalling. Ga naar de webshop voor de Veilig-serie en voor de Veilig Zwanger Agenda!

Via de media en de sociale netwerken deelt Beatrijs zo breed mogelijk haar kennis en ervaringen als verloskundige, als moeder én als expert op het gebied van allerhande vrouwenzaken.

 

Nieuwe boeken

Tijdens haar lange carrière heeft Beatrijs intensief naar vrouwen geluisterd. Al haar ervaringen en observaties heeft ze nu verzameld en beschreven in een autobiografische trilogie waarvan BLOED het eerste deel is. Duizenden vrouwen hebben haar hun geheimen toevertrouwd: In deze bloedeerlijke autobiografische vertelling in drie delen leren we Beatrijs kennen als meisje, vrouw, minnares en feminist. De lezer volgt haar tijdens een levenslange zoektocht naar seks en liefde, en naar de geheimen van het vrouwelijk lichaam. Van puberteit tot moederschap, door de overgang, naar het gezichtspunt van een vrouw die op haar leven kan terugkijken.

In het eerste deel van deze vrouwengeschiedenis, dat zich afspeelt van begin jaren 50 tot in de jaren 80, ontdekt de jonge Beatrijs haar lichaam en haar seksualiteit. Na de seksuele revolutie wordt zij door schade en schande wijzer. Haar zoektocht leidt haar naar de studie Verloskunde. De vagina wordt haar kantoor. Het veelvuldig voorkomen van seksueel misbruik shockeert haar. Gaandeweg vindt zij in haar leven met de nodige humor een lijn – een touw waarlangs ze kan lopen – waarmee ze zichzelf en vrouwen beter gaat begrijpen.

BLOED is vanaf 20 april 2021 verkrijgbaar in de lokale boekhandel. Ook kun je het luisterboek streamen, dat is ingesproken door actrice Ilse Warringa (‘De Luizenmoeder’ en ‘Nieuw Zeer’).

In september 2021 komt ook Veilig door het Eerste jaar na de Bevalling uit. Dit handboek vormt de afsluiting van de veelvuldig verkochte Veilig-serie. Het boek gaat over het roerige, bijzondere, maar ook uiterst vermoeiende eerste jaar na de bevalling.