Beatrijs ontvangt uit handen van loco-burgemeester Eric van der Burg de prestigieuze Andreas-penning van de stad Amsterdam

 

Beatrijs is geboren in Brabant, maar is in hart en nieren een echte Amsterdammer. Als ervaren verloskundige is zij meer dan vier decennia lang voor dag en dauw haar bed uitgekomen om maar liefst twee generaties Amsterdammers te verlossen en in het leven te verwelkomen. In 2012 ontving zij van de gemeente Amsterdam de prestigieuze Andreaspenning voor haar grote verdiensten voor de stad.

Zij heeft door de jaren heen talrijke lezingen en interviews gegeven, waarin ze speelt met haar ideeën over kinderwens, medicalisering, ouderschap en carrière. Ook prominente onderwerpen als relaties en seksualiteit, seksueel misbruik en feminisme, gaat zij niet uit de weg. Haar ideeën en visies vinden in brede kring navolging en baren soms opzien. Zij kijkt naar vrouwenzaken vanuit haar eigen vakgebied en dat levert niet zelden oorspronkelijke en vernieuwende inzichten op.

Beatrijs Smulders richtte in 1992 het Geboortecentrum Amsterdam op, een groot centrum met allerlei faciliteiten voor zwangeren en jonge moeders. Het Geboortecentrum bevat een verloskundige praktijk, een kraamcentrum, een cursuscentrum en een consultatiebureau. Het centrum Amsterdam is gesitueerd in De Genestetstraat in oud-West, die mede op haar initiatief de afgelopen 25 jaar langzaam wonderschoon werd opgeknapt en autovrij is gemaakt. Samen met buurtgenoten en Stadsdeel West is dit straatje omgetoverd tot een sfeervol stadsparkje, een gerenoveerde tuinstraat, in de volksmond wordt het ook wel ‘het Geboortestraatje’ of ‘het Geboortekanaal’ genoemd.

De Geboortestraat in Amsterdam oud-West, vlakbij het Leidseplein

Webshop

Bekend auteur

Beatrijs heeft als bekend auteur een aantal eversellers op haar naam staan, die in haar eigen webshop te koop zijn. De handboeken Veilig ZwangerVeilig Bevallen en Veilig door het eerste jaar (de bekende Veilig-serie) zijn inmiddels klassiekers en bijbels voor zwangere vrouwen. Ook schreef zij het informatieve boek De Meest Gestelde Vragen over Zwangerschap en Bevalling en niet te vergeten twee leuke must haves: de Veilig Zwanger Agenda en de Agenda voor het Eerste Jaar na de Bevalling. Ga naar de webshop voor de Veilig-serie en voor de Veilig Zwanger Agenda!

Via de klassieke media en de socials deelt Beatrijs zo breed mogelijk haar kennis en ervaringen als verloskundige, moeder én expert op het gebied van allerhande vrouwenzaken. Ook maakt Beatrijs de podcast-serie ‘Over vrouwenzaken en seksualiteit’.

Autobiografische trilogie

Tijdens haar lange carrière heeft Beatrijs intensief naar vrouwen geluisterd. Duizenden vrouwen hebben haar hun geheimen toevertrouwd. Al haar ervaringen en observaties heeft ze verzameld en beschreven in een autobiografische trilogie, waarvan BLOED het eerste deel is. In deze meeslepende autobiografische vertelling  leren we Beatrijs kennen als meisje, vrouw, minnares en feminist. De lezer volgt haar tijdens een levenslange zoektocht naar seks en liefde, en naar de geheimen van het vrouwelijk lichaam. Van puberteit tot moederschap, door de overgang, naar het gezichtspunt van een vrouw die op haar leven kan terugkijken.

Het eerste deel van deze vrouwengeschiedenis speelt zich af van begin jaren 50 tot in de jaren 80. De jonge Beatrijs ontdekthaar lichaam en haar seksualiteit. Na de seksuele revolutie wordt zij door schade en schande wijzer. Haar zoektocht leidt haar naar de studie Verloskunde. De vagina wordt haar kantoor. Het veelvuldig voorkomen van seksueel misbruik shockeert haar. Gaandeweg vindt zij met de nodige humor een richting in haar leven, waarmee ze zichzelf én vrouwen beter gaat begrijpen.

BLOED is in 2021 uitgekomen en is overal verkrijgbaar. Ook kun je het luisterboek streamen, dat is ingesproken door actrice Ilse Warringa (‘De Luizenmoeder’ en ‘Nieuw Zeer’).

OOGST, het tweede deel van Beatrijs’ autobiografie, verschijnt in september 2023. In dit boek ontsluiert zij verrassende, vaak verbijsterende ontdekkingen over vrouwen én over zichzelf. Zij is op zoek naar de essentie van seksualiteit en liefde en nog altijd geschokt door het seksueel misbruik dat ze overal tegenkomt, zowel in Nederland als tijdens haar vele reizen. Dit tweede deel speelt zich af tussen 1986 en 1995. De carrière van de 34-jarige Beatrijs zit in de lift. Haar eigen liefdesleven komt echter niet van de grond. Wanneer de tijd begint te dringen neemt ze een drastisch besluit, want één ding staat als paal boven water: het moederschap laat zij zich absoluut niet door de neus boren.

OOGST is een diepgaande memoir over een actueel en belangrijk onderwerp, waar elke vrouw, jong en oud zich aan kan spiegelen. Een boek dat je aan je dochter cadeau wilt geven. Een vrouwenboek dat geen enkele man mag missen. Net als BLOED wordt OOGST uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar.