De afgelopen weken hebben veel mensen zich uitgesproken voor een herbezinning op de voorgenomen hervormingen van de geboortezorg. Duizenden mensen tekenden de petitie; vrouwenorganisaties zoals het Clara Wichmann Fonds, de Nederlandse Vrouwenraad, professionals uit de geboortezorg en duizenden vrouwen spraken hun grote zorgen uit ten aanzien van het behoud van keuzevrijheid en lichamelijke integriteit van vrouwen.
Het plan van de minister om de geboortezorg integraal te gaan bekostigen, zet een grote druk op de goede samenwerking in de regio’s. De bijeenkomst in de Rode Hoed gaat over de vraag waar de voorgenomen plannen toe kunnen leiden, welke alternatieven er zijn en wat de toekomst van de geboortezorg in Nederland is.
Het actiecomité Keer Het Tij organiseert op 28 maart 2016 (2e paasdag) een debat in de Rode Hoed over de hervormingen in de geboortezorg. Het belooft een zinderende avond te worden, met interessante sprekers, goede muziek en een gezellige borrel na afloop. Kom en laat je inspireren! Er zijn nog plaatsen, geef je nu op via www.keerhettij.nu.
Positie Paper
Doel van de bijeenkomst is om tot een positie paper te komen over de zorgen die er leven in het veld en over mogelijke oplossingen en alternatieven. De paper zal samen met de handtekeningen van de petitie worden aangeboden aan de Tweede kamer en de Minister van VWS. Om het positie paper te realiseren worden de ideeën die tijdens de avond voorbijkomen verzameld. Als deelnemer ben je op diverse manieren betrokken bij de samenstelling van het positie paper. Er zal bijvoorbeeld een evaluatie -en ideeënformulier rondgaan en er is gelegenheid om informatie op te vragen. Na elke spreker is er gelegenheid om vragen te stellen. Elke sessie wordt afgesloten in een paneldiscussie en een gesprek met het publiek in de zaal. Een aantal dagen na het debat zal het positie paper worden rondgestuurd aan degenen die hun contactgegevens hebben opgestuurd, met de vraag of men het wil ondersteunen.
De in Engeland gevestigde filosoof en professor Elselijn Kingma leidt het debat in. De avond wordt onder andere opgeluisterd met muziek van Einsteinbarbie’s Stella Bergsma en Stijn van Dalen.
Programma De Geboortezorg: Een Nieuw Begin
Aanvang debat 19:00
Debatdeel 1 De cliënt centraal: het doel
- Inleiding van de bijeenkomst door Professor Elselijn Kingma
- Dr. Anniek de Ruijter, voorzitter Clara Wichmann Fonds
- Marijn Frank, presentatrice van De Keuringsdienst van Waarde
- Panelgesprek
- Stella Bergsma (gedicht)
- Stijn van Dalen (muziek)
Debatdeel 2 De organisatie: het middel
- Onderzoekers Dr. Pien Offerhaus en Dr. Ank de Jonge in gesprek
- Professor Joris van der Post, gynaecoloog AMC en Joke Klinkert Msc, directeur EVAA
- KNOV/Kraamzorg statements
- Panelgesprek
Einde 21:30 Muziek!! met Stella Bergsma (Einsteinbarbie)
Achtergrond van de sprekers en muzikanten
Prof. Dr. Elselijn Kingma (1981) studeerde geneeskunde & psychologie in Leiden (2004) en promoveerde in de wetenschapsfilosofie aan de University of Cambridge (2008). Sinds januari 2011 is ze bijzonder hoogleraar filosofie & techniek in humanistisch perspectief aan de Technische Universiteit Eindhoven (0.2 FTE), en na posities in de National Institutes of Health, King’s College London, en de University of Cambridge heeft ze sinds 2013 een positie aan de University of Southampton. Professor Kingma is een van ‘s werelds meest vooraanstaande geneeskundefilosofen, en doet onderzoek naar wetenschapsfilosofie (met name geneeskunde en biologie), bio-ethiek (met name rechten en plichten rond zwangerschap en de geboorte) en metafysica; sinds 2016 heeft zij een Europese onderzoeksgrant van 1.3 Miljoen Euro voor een project over de metafysiche relaties tijdens zwangerschap.
Dr. Anniek de Ruijter (1982) is de voorzitter van het Clara Wichmann fonds en werkzaam als assistent professor Europees Recht aan de Universiteit Maastricht. Anniek doet onderzoek naar de impact van Europees gezondheidsrecht op fundamentele rechten. Haar proefschrift ontving een “honorable mention” van de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidsrecht. Dit jaar wordt haar boek “The Expansion of EU Power in the Field of Human Health” uitgegeven door Oxford University Press. Anniek behaalde haar mr. titel aan de Universiteit van Amsterdam en heeft tevens een master (LLM) diploma van Columbia University School of Law te New York City.
Marijn Frank (1982) is een Nederlandse presentatrice, documentaire- en televisieprogrammamaakster (o.a. Keuringsdienst van Waarde). In 2007 maakte ze de documentaire ‘Pappa is weg en ik wilde nog wat vragen’ als afstudeerfilm voor de Nederlandse Film en Televisie Academie. Tijdens het Nederlands Film Festival in 2007 won de film de Tuschinski Film Award. Haar meest recente documentaire maakte ze met Suzanne Raes: Vleesverlangen
Dr. Pien Offerhaus, onderzoeker UM (1959) heeft verloskunde en Health Sciences gestudeerd aan Universiteit Maastricht. Ze heeft onderzoek gedaan naar de verwijzingspraktijk tijdens de baring in de eerstelijns verloskundigenpraktijk, aan het Radboud Institute for Health Sciences. Haar promotie onderzoek is getiteld: “Patterns in primary midwife-led care in the Netherlands: trends and variation intrapartum referrals”
Professor J. van der Post, gynaecoloog AMC, is hoogleraar obstetrie in het bijzonder gespecialiseerd in zwangerschaps geïnduceerde hypertensieve aandoeningen. Hij is hoofd van de afdeling obstetrie en gynaecologie van het AMC in Amsterdam.
Joke Klinkert Msc, directeur EVAA,studeerde verloskunde en Public Health (internationaal) aan The Netherlands School of Public Health te Utrecht. Zij studeerde in 2000 af op lijnoverstijgende organisatiemodellen voor verloskundige zorg in Nederland. Een model voor verticale lijn overstijgende zorg wordt nu uitgewerkt met EVAA, AMC, VUMC, Kraamorganisatie‘s en Zilveren Kruis. De volgende stap is een horizontaal complementair model waar integratie op wijkniveau wordt nagestreefd. Daarbij zijn ook de wijkpartijen als JGZ, Kraamzorg, Artsenlaboratoria, Huisartsen en gemeente onderdeel van de samenwerking.
Dr. Ank de Jonge is universitair hoofddocent en coördinator van de afdeling Midwifery Science, AVAG/ VUmc en eerstelijns verloskundige in Amsterdam. In Engeland is ze opgeleid als verloskundige en ze deed haar Master in Public Health aan de universiteit van Edinburgh. In 2008 promoveerde ze in Nijmegen op het onderwerp baringshoudingen tijdens de uitdrijving. Zij is projectleider van de IUGR risk selection (IRIS) studie en de Integrated Care System (INCAS) studie. In de INCAS studie worden uiteenlopende vormen van integrale zorg geëvalueerd in 6 regio’s in Nederland.
Siska de Rijke is als verpleegkundige werkzaam in de kraamzorg sinds 1989 zowel in uitvoering als op bestuurlijk- en beleidsmatig gebied.
Zij is mede-oprichter van de Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamzorg (2004) en woordvoerder van de NBvK. Afgelopen 2 jaar heeft de NBvK een grote rol gespeeld tijdens de discussie rondom de plaats van kraamzorg in het basispakket van de zorgverzekering. Op dit moment is zij werkzaam als zelfstandige in de kraamzorg en betrokken bij het project Buurtzorg Kraam waarbij zelfsturende teams kraamverzorgende op wijkniveau de kraamzorg organiseren, coördineren en uitvoeren. Daarnaast is zij werkzaam als trainer en uitvoerend zzp-er in de kraamzorg.
Stella Bergsma is singer-songwriter, schrijfster, opiniemaakster en dichteres. Deze maand is haar literaire debuut, `Pussy Album’, verschenen waarin ze zich een ware woordkunstenares betoont. In 2013 verscheen haar bundel Yupcakes met gedichten en songteksten bij uitgeverij Lebowski en ze vertaalde de gedichten van Charles Bukowski. Ze bedacht de term ‘sletvrees’ en schreef voor onder andere De Volkskrant, Opzij en Joop.nl columns over seks en andere ongemakkelijke zaken. Bovenal heeft ze een sterk en prachtig stemgeluid en is ze frontvrouw van de bekende band EINSTEINBARBIE .
Stijn van Dalen is singer-songwriter, 20 jaar, studeert zang aan het Conservatorium in Amsterdam.