Baren in het Geboortehuis Amsterdam is luxe, veilig en huiselijk.
Vorig jaar is een lang gekoesterde droom van de verloskundigen van het Geboortecentrum Amsterdam in vervulling gegaan. Verloskundige Beatrijs Smulders: ”Het Geboortehuis in het geboortestraatje in Amsterdam, dat is Feng Shui voor de verloskundige en haar barende cliënt” Een prachtig groene en warme omgeving, waarin alles is gericht op het optimaal stimuleren van de kracht van de barende vrouw.
Waarom kiezen uitgerekend collega Mary-Elliz Sheridan en Beatrijs Smulders, vaandeldragers van de thuisbevalling, voor een locatie buitenshuis om bevallingen te begeleiden? Smulders, verloskundige en oprichter van het Geboortecentrum Amsterdam: “Doelgroep is de vrouw die niet in het ziekenhuis wil bevallen maar te angstig is om thuis te baren. Het geboortehuis is het alternatief. Vrouwen bevallen in een luxe, huiselijke sfeer, als het ware bij de verloskundige thuis. We halen de vrouw en de verloskundige allebei het ziekenhuis uit en roepen de medicalisering van de bevalling een halt toe. Vrouwen die bij ons hun eerste kind krijgen, durven na deze ervaring hun tweede wel thuis te baren.”
Vier geboortesuites telt het geboortehuis, elk voorzien van een groot bed, een bad en open haard. Alles is mogelijk en voor handen: onderwater bevallen, baarkruk, skippybal, touw om vast te klampen en veilige pijnbestrijding in de vorm van een consult acupunctuur en lachgas. Het is bevallen met vijf sterren.
Het allerbelangrijkste is ongetwijfeld de continue aandacht die het geboortehuis garandeert. Binnen het geboortecentrum opgeleide kraamverzorgenden staan paraat om de verloskundige aan te vullen in de zorgverlening. “De angst voor de thuisbevalling is mede de angst om alleen gelaten te worden. De verloskundige komt pas laat, of komt en gaat weer terwijl de barende achterblijft met een onzekere partner. Het is een belangrijke motivatie voor vrouwen om voor een poliklinische bevalling te kiezen. En dat is zonde. Tenslotte levert die keuze alleen maar schijnzekerheid op. Want ook in het ziekenhuis wordt de barende door drukte vaak alleen gelaten,” zegt verloskundige en mede-oprichter van het Geboortehuis Amsterdam Ilona van der Vloed.
“De dertigers van vandaag die nu kinderen op de wereld zetten, zijn banger dan eerdere generaties, Het is de instant generatie. Geen hardships meer gewend. Zij zijn meer rationeel ingesteld, staan minder in contact met hun lichamelijke intstincten, banger voor het puur biologische.” Mary-Elliz Sheridan vult haar aan: ”Daarnaast komt de natuurlijke thuisbevalling ten onrechte in een kwaad daglicht te staan door alle commotie in de berichtgeving over babysterfte. In ons omringende landen is pijnbestrijding en medische interventie standaard terwijl je in het calvinistische Nederland thuis pijn moet lijden, zo luidt ongeveer de stemming.” Smulders: “In Denemarken en Engeland zijn de thuisbevallingen in rap tempo uitgebannen. We moeten in Nederland het tij zien te keren. 18 procent van de bevallingen vindt nog thuis plaats. Dat betekent dat nog steeds ongeveer vijftig procent van de zwangere vrouwen aanvankelijk kiest voor een thuisbevalling waarvan een deel uiteindelijk toch als een poliklinische bevalling eindigt.
Vertrouwen in hun eigen kunnen.
Bij vrouwen het vertrouwen in eigen kunnen blijven stimuleren. Dat is het doel van het geboortehuis. Ook counseling van angstige zwangere vrouwen helpt daarbij en meer in het algemeen goede voorlichting aan aanstaande ouders.”
Mary-Elliz Sheridan: ”Ons geboortecentrum is een opleidingspraktijk. . Studenten verloskunde uit Maastricht en Amsterdam doen bij ons beroepspraktijkervaring op. Bij de jongere generatie aan wie wij ons vak willen doorgeven zie je veel onzekerheid ten aanzien van de thuisbevalling. Soms hebben vierdejaars studenten dan ook helaas nog geen enkele ervaring met de thuisbevalling opgedaan.”
De verloskundige zorg die in het Geboortehuis wordt verleend, valt uiteraard net als de kraamzorg wel gewoon onder de verzekering. Het overige deel van de kosten is vergelijkbaar met de kosten voor een ziekenhuis bevalling. Tenzij je voor het luxe arranement kiest, dan betaal je iets meer.
“Ont-stressen is essentieel voor goede, krachtige weeën. Het ziekenhuis is een stress-plek bij uitstek, maar ook de vroedvrouw kan een barende vrouw besmetten met stress. In het geboortehuis draait alles om warmte, veiligheid en ontspanning,” zegt Ilona van der vloed. Het geboortehuis is ook bedoeld voor bevallingen van zwangere vrouwen die cliënt zijn bij een andere verloskundigenpraktijk. Zij nemen gewoon hun eigen verloskundige mee. Van der vloed: “De verloskundige kan er tot rust komen en eventueel een dutje doen, terwijl de doula/kraamverzorgende intussen de vrouw tijdens haar ontsluiting bijstaat. Die rust en ontspanning komt de bevalling ten goede.”
door Anja ijlst, journalist
Het Geboortehuis Amsterdam
De Genestetstraat 1
1054 AW Amsterdam
www.geboortehuis.com