villafelderhof

Beatrijs Smulders met Bischop Muskens,
Door Ton van Dijk

Beatrijs Smulders was samen met Bisschop Muskens , inmiddels overleden, te gast bij Rik Felderhof in villa Felderhof (2001)

‘Ik was ontzettend moe. Ik had gewoon zin in een weekje vertroeteld worden en ik wist dat dat het geval zou zijn. En…. ik had zin in leuk gezelschap! Ik hoorde dat bisschop Muskens ook in Villa Felderhof zou zijn. Dat vond ik echt leuk. Ik kende hem natuurlijk uit de media toen hij had gezegd dat je best een brood mocht stelen als je arm was en honger had. Leuke uitspraak voor een bisschop. Die man boeide mij wel. Ik heb zelf ook een roomse opvoeding gehad. Het bleek een hele aimabele, erudiete man te zijn. Hij is notabene gepromoveerd op de islam! En we bleken Indonesië als gemeenschappelijke voorliefde te hebben. Ik ga er elk jaar een maand heen en heb er een tijdje gewoond, hij heeft vijftien jaar in Bandoeng gezeten. Hij is zeer geïnteresseerd in die magisch-kosmische cultuur van de Javanen en ook in die islam. De opnames waren in juni, dus ik wist helemaal niet dat de islam na 11 september zo in de belangstelling zou komen te staan. Hij heeft me veel verteld over de Koran. Maar hij kan ook hele beschouwingen geven over de negatieve kanten van onze sociaal-democratie, hij heeft er interessante boeken over geschreven; hij zou zo politicus kunnen worden. Ik vond het bijzonder om met hem te discussiëren over zijn rol in de kerk, over zijn visie op anticonceptie en seksualiteit. Je kunt met hem overal over praten, ook over hoe hij zelf is omgegaan met seks en verlangen, over de vrouw in de kerk en over zijn eigen godsbeeld. Het is een vrijdenkende man, al blijft hij wel binnen die lijnen en de hiërarchie van de kerk. Hij heeft ook humor, ik heb veel plezier met hem gehad.

In het begin vroeg ik hoe ik hem zou noemen. Hij zei: “Zeg maar bisschop of monseigneur.” “Dat lijkt mezo gek afstandelijk”, zei ik. Toen vroeg ik of ooit iemand hem nog bij zijn voornaam noemde. Dat gebeurde nog maar heel weinig. Maar zijn moeder noemde hem vroeger altijd Tini, want hij heet eigenlijk Martinus. Dus ben ik met hem overeen gekomen dat ik hem bisschop Tini noemde. Zo leuk.
Ik had Villa Felderhof één keer gezien, de aflevering met Herman Brood en majoor Bosshardt. Mijn man (documentairemaker Roel van Dalen- TvD) is niet zo’n fan van Villa Felderhof, maar het programma heeft enorm hoge kijkcijfers en ik wil natuurlijk graag mijn ideeën kenbaar maken. Ik wil juist die doelgroep bereiken. Je wordt daar ontvangen en de hele tijd zijn de camera’s op je gericht. Je raakt er zo aan gewend. Als je uit je bed komt, als je aan het relaxen bent. Je wordt heerlijk verzorgd en je vergeet dat je in een programma zit. Soms krijg je krijgt champagne, in de hoop dat je loslippig wordt! Je bent er een kleine week en uiteindelijk wordt er maar een uur gemonteerd. Dus ze kunnen de werkelijkheid natuurlijk wel een beetje omvormen en aanpassen .Dat risico heb ik genomen, ik heb gevraagd of ik het tevoren mocht zien, maar daar doen ze niet aan. Ik vertrouw de makers wel.
Ja, natuurlijk had ik ook zelf wel een week in een villa in Zuid Frankrijk kunnen gaan zitten. Maar even een week als werkende moeder alleen in de watten gelegd worden? Heerlijk! Het is een geweldig huis met een heerlijke grote kamer voor jezelf, even geen drukte aan mijn hoof, dat trok me aan. De combinatie publiciteit en luxe verzorging gaf de doorslag. Als bisschop Tini aan he bedden was kon ik fijn aan mijn derde boek doorwerken. Na ‘Veilig zwanger’, ‘Veilig bevallen’ komt nu ‘Het jaar na de bevalling’ er aan, dat moest af.
Felderhof weet een hele professionele intimiteit te creëren. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen hem daarin routineus en misschien niet helemaal echt vinden. Aan de andere kant is hij privé ook een heel aardige vent. Maar het meeste plezier heb ik met de bisschop gehad.

Nee, ik heb mijn huwelijk niet aan de televisie te danken. Ik zou het om willen draaien. Ik heb mijn huwelijk aan mijn ondernemerschap te danken. Roel van Dalen ging voor de AVRO langere tijd een aantal ondernemers volgen, voor dat project vroeg hij mij. Zo leerden we elkaar kennen, en werden we pats boem verliefd
Ik ben begonnen met het opzetten van het Geboortecentrum, dat is een ouder-kind centrum waar je alles kunt vinden met betrekking tot zwangerschap, bevalling en kraambed. Dus daar zit een kraambureau, vroedvrouwenpraktijk, echoscopie, een geboortewinkel consultatiebureau en je kunt er cursussen volgen.

Ton van Dijk.

Beatrijs Smulders, beroemdste vroedvrouw van Nederland, geboren te Bergeyk. Getrouwd met gelauwerde documentairemaker Roel van Dalen, moeder van twee kinderen (9 en 6) en verloskundige. Begon in Amsterdam met het Geboortecentrum, startte daarnaast de Geboortewinkel en bouwt aan de geboortestraat. Het bleek een gat in de markt. Alles wat zij aanraakt schijnt in goud te veranderen. Schrijft bestsellers en columns over haar vakgebied. Was te gast in Villa Felderhof, samen met bisschop Muskens en kijkcijfers waren heel hoog.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment